KETO DİYETİ: AVANTAJLAR VE DEZAVANTAJLAR

KETO DİYETİ: AVANTAJLAR VE DEZAVANTAJLAR

Ketojenik diyet veya kısaca keto diyeti, karbonhidratlardan neredeyse tamamen kaçınılan bir diyettir. Bu, vücudu ihtiyaç duyduğu enerjiyi yağ birikintilerinden çekmeye zorlamak için tasarlanmıştır. Son derece düşük şekerli diyet, tümör ve epilepsi tedavisinde de kullanılır. Keto diyeti hakkında bilmeniz gereken her şeyi buradan okuyun.

Keto diyeti nedir?

Keto diyeti düşük karbonhidratlı bir diyettir – günlük gıda alımının maksimum yüzde beşi karbonhidratlardan oluşur. Bu beslenme şekli, yağların değil karbonhidratların sizi şişmanlattığı varsayımına dayanır. Katabolik diyetin en bilinen temsilcilerinden biri de Atkins diyetidir.

KETO DİYETİ: AVANTAJLAR VE DEZAVANTAJLAR
KETO DİYETİ: AVANTAJLAR VE DEZAVANTAJLAR

Ketojenik diyet esas olarak yağ ve proteinden oluşur. Tahıl, meyve ve sebze yememekle vücudun “hızlı” enerji kaynakları kalmaz. Bunun, beyin ve diğer organlar için gerekli olan şekeri yağ rezervlerinden üretmesini sağlaması gerekiyordu. Bu sürece ketozis denir.

Diyetin ortaya çıkmasında ketozis de çok önemliydi. Başlangıçta 1921’de epilepsi gibi nörolojik bozuklukların tedavisi olarak tasarlandı. Diyet sırasında ketosis nedeniyle hastaların daha az epileptik nöbet geçirdiği ortaya çıktı.

Keto diyeti ayrıca kanser ve tümör tedavisinde de kullanılır. Temeli, tümör hücrelerinin yağ asitlerini neredeyse hiç kullanamadığı teorisidir. Ketojenik diyet ile tümörün aç bırakılması gerekiyor.

Ketojenik diyetler ayrıca kan şekeri ve insülin seviyelerini önemli ölçüde düşürmeye yardımcı olabilir.

Ketoz nasıl anlaşılır

Vücut, enerji üretimi için ihtiyaç duyduğundan daha fazla karbonhidrat alırsa, bunları yağ olarak depolar. Ayrıca karbonhidrat depolanması için depo hormonu olarak aktif hale gelen insülin yağ yakımını engeller.

Ketozda vücut yakıt olarak karbonhidrat yerine yağ kullanır. Bu, diyette karbonhidratlar önemli ölçüde azaltıldığında ve sonuç olarak şeker (glikoz) tedariki kısıtlandığında olur. Sonuç olarak, yağ karaciğerde sözde keton cisimlerine dönüştürülür. Vücut onlardan enerji alır. Yani karbonhidrat metabolizmasından yağ metabolizmasına geçiş vardır.

Kan, idrar ve nefes testleri ketozu belirlemeye yardımcı olur. 0,5 milimol (mmol)/litre değerinden itibaren hafif bir ketozdan söz edilir. 2 ile 5 mmol/litre arasındaki bir değere ketozis denir.

Bazı fiziksel belirtiler de ketozu gösterebilir. Bu içerir:

  • artan susuzluk
  • kuru ağız
  • sık idrara çıkma
  • açlık veya iştah azalması

 

Nefis yemek tarifleri için diğer sayfalarımızdan da güzel tatlar bulabilirsiniz.

Bizlere aşağıdaki sayfalardan mutlak ulaşabilirsiniz:

Youtube Kanalı

KanalıFacebook kanalı

Bir cevap yazın