Mantar sote ile sofranız 10 numara olsun

Mantar sote, ev yemeklerine eşlik etmek için mükemmel bir tada sahiptir.

Mantar sote tarifi ile evinizde 10 numara yemek hazırlayın

Mantar sote, ev yemeklerine eşlik etmek için mükemmel bir tada sahiptir. Basit ve lezzetli bir tarif. Kızarmış mantarlar (Fransızca: Champignons sautés au beurre), yenilebilir mantarların sotelenmesiyle hazırlanan lezzetli bir yemektir. Bir garnitür olarak servis edilir, coq au vin ve beef bourguignon gibi yemeklerde, duxelles gibi yemeklerde, biftek ve tost için üst malzeme olarak ve garnitür olarak kullanılır.

Mantar sote, ev yemeklerine eşlik etmek için mükemmel bir tada sahiptir.
Mantar sote, ev yemeklerine eşlik etmek için mükemmel bir tada sahiptir.

Mantar sote yaparken dikkat etmeniz gerekenler

Kızarmış mantarlar, dilimlenmiş veya bütün yenilebilir mantarların sotelenmesiyle hazırlanan yaygın bir yemektir. Tereyağı tipik olarak yemeği kızartırken kullanılır ve margarin ile zeytinyağı ve kanola yağı gibi yemeklik yağlar da kullanılır. Arıtılmış tereyağı, yağ ve tereyağı karışımı gibi kullanılabilir. Çanak genellikle mantarlar kızarana kadar yüksek ateşte pişirilir, mantarları eklemeden önce yağ veya tereyağı bir tavada çok sıcaktır. Aşırı pişirme, mantarların nemini kaybedip buruştuğu için yemeğin kalitesiz olmasına neden olabilir.

Pişirme işlemi sırasında, çanak şarap kullanılarak deglaze edilebilir ve şarap, kendi başına ve kendi başına bir bileşen olarak, deglazing olmadan kullanılabilir. Çanak limon suyu, çeşitli otlar ve baharatlar, tuz ve karabiber ile tatlandırılabilir. Doğranmış yeşil soğan ve arpacık gibi ek malzemeler de kullanılabilir. Yemek vejetaryendir ve et benzeri bir dokuya sahip olabilir.

Mantar sote için gerekli malzemeler:

200 gram mantar

1 baş soğan

2 yemek kaşığı tereyağı

0,5 demet maydanoz

1 tutam biber

1 tutam tuz

Mükemmel bir sote için tarif:

Mantar sote için soğanları iyice kıyıp tereyağı içinde kahverengi olana kadar kavurun. Soğanlar iyi bir tat vermektedir. Maydanozu yıkayıp süzün ve ince ince kıyın. Mantarları temizleyip dilimleyin. Tüm karışımı Tereyağı ile bir tavada kızartın. Tuz, karabiber ile tatlandırın ve maydanozla karıştırın.

 

Mantarlar hakkında bilmeniz gerekenler:

Yetiştirilen mantarlar önemli besinler içerir, protein açısından zengindir, sizi doyurur ve sindirimi zor olmak zorunda değildir. Mantarlar da ete ilginç bir alternatiftir.

Mantarlar botanikte kendi krallıklarını oluştururlar. Hücre duvarlarını, aslında eklembacaklılar, yani karides ve böcekler gibi hayvanlar için tipik olan kitin ile stabilize ederler. Bununla birlikte, bitkiler gibi mantarlar da yerde büyür. Ama kendilerini besleyecek klorofilleri yok. Bu nedenle mantarlar toprakta hem bitkisel hem de hayvansal organik bileşenleri kullanır. Enzimler yardımıyla parçalanırlar ve karbonhidrat kaynağı olarak kullanılırlar.

Düşük yağ ve besin açısından zengin

Mantarların kalorisi düşüktür (100 gramda 20 kcal’den az) ve neredeyse hiç yağ içermez. Mantarlar ayrıca B vitaminleri ve ayrıca çinko ve selenyum gibi bağışıklık sistemimizi güçlendiren mineraller ile puan kazanır. Ve mantarlar selüloz ve kitin gibi liflerle ikna eder. Ayrıca veganlar için özellikle ilginç olan iyi bir protein kaynağıdırlar.

Mantar, D vitamini içeren az sayıdaki gıdalardan biridir. Ancak bu sadece çayırlarda ve ormanlarda serbestçe yetişen mantarlar için geçerlidir. Biz insanlar gibi, mantarlar da güneşin UV radyasyonu yoluyla vitamini emer. Yetiştirilen mantarlar, gün ışığında yetiştirilmedikleri için neredeyse hiç D vitamini içermezler.

Yetişkinlerin günlük 20 mikrogram D vitaminine ihtiyacı vardır ki bu, kış aylarında pek çoğunun yetersiz kaldığı bir dozdur. Ve yaz aylarında güneş ışınlarını tenlerine zar zor getirenler bile yetersiz kalabilir. Bu kişiler için D vitamini ile zenginleştirilmiş özel mantarlar iyi bir alternatiftir. Çünkü D vitamini sağlıklı kemikler ve güçlü sinirler için olduğu kadar fit bir bağışıklık sistemi için de önemlidir.

Hastalığa karşı mantar

Geleneksel Çin tıbbında, TCM, mantarlar bir çare olarak kullanılır: örneğin, soğuk algınlığı ve iltihaplanmaya karşı shiitake, mide problemleri için nadir görülen ponpon. Bu ülkede mantarlar yiyecek çeşitliliğimizi zenginleştirir, ancak genellikle hafife alınır ve nadiren yenir.

Sindirimi zor – pişirme süresi fark yaratır

Mantarlar protein açısından zengin oldukları ve selüloz ve kitin gibi lifler içerdikleri için sizi uzun süre tok tutarlar. Ancak özellikle kitin, mantarların midemizde ağır bir yük oluşturmasını sağlayabilir. Bu yüzden birçok insan, iyi uyuyabilmek için akşamları mantar yemeği yemez.

Ancak mantarların sizi uzun süre rahatsız edip etmemesi, diğer şeylerin yanı sıra, ne kadar yediğinize bağlıdır: Salatadaki birkaç dilim çiğ mantar genellikle herhangi bir soruna neden olmaz. Mantarların tercihen pişmiş olarak yenmesi de çok önemlidir. Kızarmış istiridye mantarlarının tadı harika, sosta pişirilmiş shiitake gibi. Sindirimi ne kadar zorsa, mantarlar o kadar uzun süre cızırdamalı veya pişmelidir. Daha sonra en az 10 ila 15 dakika gereklidir. Mantarların daha kısa olması gerekir.

İpucu: Mantarları pişirirken sindirimi daha kolaydır. Salatalarda sıklıkla kullanılan çiğ mantarlar mideyi daha çok yorabilir.

 

Bizlere aşağıdaki sayfalardan mutlak ulaşabilirsiniz:

Youtube Kanalı

KanalıFacebook kanalı

İnstragram Kanalı

[wp-rss-aggregator template=”Default”]

 

Bir yanıt yazın