Baharat ve ot Türleri; Kışın Yemek pişerken kullanılanlar

Kışın Yemek pişirken kullanıllan Baharat ve ot Türleri 1

Baharat ve Taze otların kokusu yaz aylarında birçok kişiyi büyüler. Ancak kışın bile kendi bahçe ot ve baharatlarınızı tadınıdan vazgemek zorunda değilsiniz.

Baharat ve Taze ot türlerinin bitkisel tarih

Çinliler ve Hintliler, MÖ üç bin yıl gibi erken bir tarihte soylu otlar ve Baharat kullanmış olabilir. Bilindiği bilinmektedir, ancak asıl hikaye muhtemelen defne ve kimyon ile ve çok daha önce başlamıştır. Bir süre sonra Mısır’a kadar yayıldı.

Avrupa kültürü, Yunanlılar ve Romalıların egemenliği altında otları ve baharatları ele geçirdi. Bazı popüler otlar ve baharatlar nadirdi, özellikle Romalılar arasında popülerdi, sonunda Avrupa’ya giden yolu buldular ve o zamanlar çok değerli ve pahalıydılar.

Kışın Yemek pişirken kullanıllan Baharat ve ot Türleri
Kışın Yemek pişirken kullanıllan Baharat ve ot Türleri

Baharatlar ve otlar, kışın da yanından ayrılmamamız gereken birçok önemli malzemeyi içerir. Bahçe ve yabani otlar, güçlü baharatlar ve sağlıklı içeriklerle etkileyicidir. Aşağıdaki maddeler bitkilerde ve baharatlarda daha fazla bulunur:

Tanenler – bunlar sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve bitkilere hafif ekşi bir tat verir. Oluşumu: adaçayı, kekik, mercanköşk

Keskin maddeler – bunlar, örneğin biberin acı tadının nedenidir. Alkaloitlerin varlığı, aşağıdaki baharatlara yakıcı bir tat verir: kırmızı biber, biber, sarımsak. Baharatlı maddeler enfeksiyonlara karşı koyabilir.

Acı maddeler – sindirim aktivitesini teşvik eder ve sinirleri güçlendirir. Biberiye birçok acı madde içerir, ancak yılan otu da içerir

Uçucu yağlar – kozmetikte uzun süredir özel kokular kullanılmaktadır. Zerdeçal, anason, rezene veya papatya esansiyel yağları krem ​​ve merhemlerde eksik edilmemelidir. Otlar ayrıca çeşitli vitaminler ve eser elementler içerir. Bu yüzden kışın bile taze otları nasıl alabileceğinizi okuyun.

Baharatlar ve otların ipuçları

Mutfak otları, iyi bir mutfağın en önemli ve en önemli parçasıdır ve sağlıklı beslenmede önemli bir rol oynar. Çünkü taze otlar o kadar çok farklı biyoaktif maddeye sahiptir ki adeta ilaç gibi davranırlar.

Kışın Yemek pişirken kullanıllan Baharat ve ot Türleri 1
Kışın Yemek pişirken kullanıllan Baharat ve ot Türleri 1

Hassas ama ısrarcı

Neden sadece yazın taze otların tadını çıkarmalısınız? Neyse ki, doğru koruma ile kışı neredeyse zahmetsizce atlatabilen bazı bitkiler var. Kışın çiçek açan bitki bahçeleri de vardır.

Örneğin aşağıdaki bitkiler kışlamak için uygundur:

  • Kekik – tipik bahçe kekiği, müstehcenliği nedeniyle özellikle etkileyici olan karakteristik bir tada sahiptir. Yazın pembe çiçekler açar ama kışın narin kokusunu bitki bahçesinde de alabilirsiniz. Sıcak ipucu: Kekik çayı boğaz ve bronşiyal problemlere karşı yardımcı olur. Kekik kar yağdığında da hasat edilebilir!
  • Adaçayı (daha dayanıklı) – ister balık ve et yemekleri, ister doyurucu güveçler ve hatta çay – adaçayı bitkileri ailesinin hepsi nasıl iyi baharatlanacağını bilir ve baharat kaplama gücüyle şaşırtır.
  • Biberiye (daha dayanıklı) – Biberiye kış güneşine maruz bırakılmamalıdır. Diğer şeylerin yanı sıra et, kümes hayvanları ve balık rafine edilebilir. Genel bir kural olarak: Rosemary soğuk ve gölgeli yerleri sever.
  • Lavanta (daha dayanıklı) – nane ailesinden gelen bitki, mükemmel bir koku ile ikna eder. Lavanta kozmetikte esansiyel yağlar şeklinde karşımıza çıkarken, mutfakta tatlılar ve çaylar ile büyük bir görünüm kazanıyor.
  • Dağ kokulu – dağ kokulu şifalı bitki veya süs bitkisi olarak kullanılır. Güçlü, baharatlı bitkinin tüm dalları, ızgara yiyeceklere ve diğer yemeklere eklenebilir.

Kışın dışarıda kalabilen diğer bitkiler:

  1. nane
  2. Kekik
  3. Kuzukulağı
  4. kekik
  5. tarhun
  6. ayrıştırma
  7. Frenk soğanı

Kışın optimum koruma

“Kışı seven” otlar, bitki bahçesindeki en soğuk mevsimde hayatta kalır, ancak hassas bitkilerin kışın hala iyi bir şekilde kaplanması gerekir:

  • kuru otlar
  • köknar dalları
  • talaş
  • malç

İpucu: Bununla birlikte, köknar bu anlarda asit saldığından, köknar dallarının iğnelemediğinden emin olun. Temel olarak köknar dalları dona karşı en iyi korumadır.

İpucu: Bitkileri balkonda bir saksıda kışlamak istiyorsanız, ayrıca koruyucu bir örtü ile iyice sarmalı ve gerekirse soğuğa karşı korumak için tahta, mantar, polistiren levha veya hasır üzerine yerleştirmelisiniz.

Bilgi: Otlar ve baharatlar birkaç yüzyıldır insanlığı büyüledi. Orta Çağ’da, onları yemek pişirmek ve hatta ilaç yapmak için otları ve baharatları nasıl kullanacağını bilen kadınlara aşağılayıcı terimlerle “cadı” deniyordu.

 

Nefis yemek tarifleri için diğer sayfalarımızdan da güzel tatlar bulabilirsiniz.

Bizlere aşağıdaki sayfalardan mutlak ulaşabilirsiniz:

Youtube Kanalı

KanalıFacebook kanalı

Bir yanıt yazın