Depresyon, melankoliden nasıl çıkılır?

Depresyon, melankoliden nasıl çıkılır?

Depresyon, melankoliden çık; İçsel boşluk, neşesizlik, depresif ruh hali: Depresyondan mustarip herkes yardım aramalıdır ve terapi ve/veya ilaç yardımıyla hayatlarına yeniden renk katabilirler.

Depresyon, melankoliden nasıl çıkılır?
Depresyon, melankoliden nasıl çıkılır?

Depresyon, uzmanların çeşitli nedenleri ve tetikleyicileri olduğunu söylediği bir ruhsal bozukluktur.

Bunlar travmatik deneyimler, kalıtsal bir yatkınlık, beyindeki nörotransmiterler norepinefrin ve serotonindeki dengesizlik, stres hormonlarının düzensizliği veya ilaç tedavisi olabilir.

depresyon belirtileri

Semptomlar, depresyonun tetikleyicileri kadar çeşitlidir. Bununla birlikte, ana semptomlar aşağıdaki gibi tanımlanabilir:

  • sürekli depresif ruh hali
  • sürekli neşesizlik
  • Hastayı daha önce ilgilendiren şeylere karşı ilgi kaybı
  • temel sürüş eksikliği
  • iç huzursuzluk
  • düşünmeye zorlama
  • duygusuzluk

Kendi Kendine Test: Depresyonda mıyım?

Depresyona girdiğiniz veya zaten içinde olduğunuz hissine kapılırsanız, önce aile doktorunuzla görüşebilirsiniz. Fiziksel muayenelere ve ayrıntılı bir tartışmaya dayanarak şüpheyi doğrulayabilir.

Kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz. Cevap her zaman mı yoksa çoğunlukla evet mi? Eğer öyleyse, muhtemelen en az bir depresif ruh haliniz var ve yardım almalısınız.

Nihayetinde, yalnızca bir doktor veya psikolog kesin bir teşhis koyabilir.

  1. Son birkaç hafta içinde ruh haliniz sık sık depresif veya depresif oldu mu?
  2. Son zamanlarda kendinizi neşesiz hissettiniz mi?
  3. Son zamanlarda sık sık kayıtsız ve yorgun oldunuz mu?
  4. Son zamanlarda kendinizden çok fazla şüphe, suçluluk veya olumsuz düşünceleriniz oldu mu?
  5. Uykusuzluk çekiyor musunuz?
  6. Son zamanlarda konsantre olmakta sorun yaşadınız mı?
  7. Son zamanlarda iştahınız değişti mi?

Depresyona karşı ilkbahar yorgunluğu

Yukarıdaki faktörlerin tetikleyebileceği gerçek bir depresyon, ilkbahar yorgunluğu veya kış depresyonu gibi mevsimsel bir depresyondan ayırt edilmelidir.

Kış depresyonu, genellikle ışık eksikliği nedeniyle sonbaharın sonlarında ve kış aylarında ortaya çıkan mevsimsel bir ruh halidir.

Daha az ışık daha az üretim demektir

ruh halini iyileştiren endorfinler. Karanlık, uyku hormonu melatonin üretimini artırır, bu nedenle kendimizi yorgun ve halsiz hissederiz.

Depresyonu tedavi edin – nasıl çalışır?

Uzun süredir kendinizi üzgün ve halsiz hissediyor ve içsel bir boşluk hissediyor musunuz? Sosyal hayatınızdan giderek daha fazla mı çekiliyorsunuz veya sabahları kalkamıyor musunuz?

O zaman bir doktorla konuşmalısın. Bir psikoloğa görünmenin mantıklı olup olmadığına o karar verebilir.

  • Muhtemel bir tedavi, örneğin melatonin veya dopamin haberci maddeleri aracılığıyla ruh halini düzenleyen ve olumlu bir etkiye sahip olan antidepresan ilaç alımı olmadan veya bunlarla kombinasyon halinde bir terapi olabilir.
  • Son yıllarda, sarı kantaron gibi depresyon tedavisinde kullanılan bitkisel ilaçlar da giderek daha popüler hale geldi. Bir psikolog veya psikiyatrist, hangi tür tedavinin mantıklı olduğuna karar verebilir. Ancak depresyon tedavisi için sadece psikiyatrlar veya nörologlar ilaç yazabilir, psikologlar değil.
  • Ayakta tedavinin mümkün olup olmadığı veya hastanede kalmanın gerekli olup olmadığı, depresyonun tipine ve ciddiyetine ve mevcut intihar riskine de bağlıdır.

Profesyonel yardıma giden adım zor veya rahatsız edici görünse bile: Bu günlerde depresyon iyi bir şekilde tedavi edilebiliyor, bir terapist acınızı dindirmenize ve hayatı yeniden renkli hale getirmenize yardımcı olabilir.

Psikoterapötik ve ilaç tedavisinin yanı sıra spor ile de depresyonunuzu kontrol altına alabilirsiniz. Egzersiz ruh halini aydınlatır, fiziksel aktivite beyindeki ruh halini iyileştiren haberci maddeleri serbest bırakır.

Doğru beslenme ile depresyonla mücadele

Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, doğru beslenme ile kendinizi akıl hastalığından da koruyabilirsiniz. Bilim adamlarına göre özellikle Akdeniz diyeti sadece kalp hastalığı ve kanseri değil, aynı zamanda depresyonu da önlüyor.

Sebze, balık, meyve, bol zeytinyağı ve az kırmızı et Akdeniz diyetinin bileşenleridir. Bu amaçla yapılan çalışmada, deneklerin bir kısmı dört yıl boyunca bu diyetin kurallarına sıkı sıkıya uydu ve çalışma grubunun geri kalanından %30 daha az hastalandı.

 

Nefis yemek tarifleri için diğer sayfalarımızdan da güzel tatlar bulabilirsiniz.

Bizlere aşağıdaki sayfalardan mutlak ulaşabilirsiniz:

Youtube Kanalı

KanalıFacebook kanalı

Bir yanıt yazın